Menu

HSP-begeleiding

Hoogsensitief persoon of HSP is een term uit de psychologie die in 1996 werd geïntroduceerd door de Amerikaanse psychologe dr. Elaine N. Aron en staat voor Highly Sensitive Person, oftewel ‘zeer gevoelig persoon’. Vaak wordt hoogsensitiviteit verkeerd geïnterpreteerd als een stoornis, terwijl het een normaal verschijnsel is (bron: Wikipedia).

.
Karaktereigenschap
Hoogsensitiviteit of hooggevoeligheid is geen ziekte; wel een waardevolle karaktereigenschap. Intuïtie, inspiratie, creativiteit, inlevingsvermogen, saamhorigheid en vertrouwen zijn eigenschappen die veel HSP’s van nature in zich hebben. Allemaal mooie eigenschappen, maar ze maken het je vaak lastig om je staande te houden in de hectiek van alledag. Door overprikkeling kun je chagrijnig, geprikkeld of geïrriteerd raken en dat is niet prettig.

Een hoogsensitief persoon is gevoeliger voor indrukken en beleeft de sensaties (horen, zien, voelen, ruiken en proeven) veel intenser dan de gemiddelde ander. Dit kan lasten veroorzaken zoals weinig energie, een opgejaagd gevoel, onrust, stress en kan uiteindelijk zelfs leiden tot een burn-out.

Begeleiding
Als de wil aanwezig is om een andere manier van leven te gaan ontdekken is het voor bijna iedereen mogelijk met hoogsensitiviteit om te leren gaan. Omdat niet één HSP hetzelfde is, stem ik mijn begeleiding op elke persoon af. Ik help je op weg naar een evenwichtiger leven en leer je om jezelf in balans te houden zodat het dagelijks leven een stuk makkelijker en aangenamer wordt.

Mijn begeleiding bestaat uit 10 sessies van een uur. Deze worden om de week gegeven. Dit kan bij mij in de praktijk maar het kan ook vanuit je eigen huis via Facebook videobellen (of Zoom/Skype). Volgens een stappenplan leer je eerst de achtergronden van hoogsensitiviteit kennen. Wat is hoogsensitiviteit, hoe herken je het en wat kun je zelf doen? Samen kijken we welke eigenschappen bij jou de meeste last veroorzaken. Door stap voor stap gericht te werken aan je mindset en je focus leer je steeds meer dicht bij jezelf te blijven en je niet langer te richten op wat er buiten jou gebeurt. Dit doen we door samen te oefenen en door het maken van huiswerk. Je kunt het geleerde iedere keer meteen in de praktijk gebruiken. Als je het serieus aanpakt zul je snel resultaat boeken. Wanneer de lasten van je hoogsensitiviteit verdwenen zijn zul je zien dat je mooie kanten pas goed tot uiting komen.